Viikko 24

Hevoset laitumella ja keskiviikkona kävin taas Urjalassa.  Satuin samaan aikaan ratsuttajan kanssa paikalle ja sainkin hyvän näytön siitä, mihin asti ovat päässeet. Vähän odotin enemmän, mutta tästä on hyvä jatkaa ja ehkä vielä syksyllä vien sen kuukaudeksi oppiin.

Viikonloppuna TaiRan järjesti kisat ja olimme kumpikin toimihenkilöinä. Kyllähän noita keikkoja tekisi, mutta en millään jaksa sitä jälkipuintia.  Monen muun lajin kohdalla tuomariston rautanyrkki pitää homman tiukasti otteessa. Me kun olemme enemmän neuvottelevia ja aika harvoin teemme tiukkoja linjauksia, niin aina alkaa kritiikki. Tällä kertaa siitä, että kiellettiin omien seurantalaitteiden käyttö.  Itse näen tämän niin, että lajin luonteeseen ei kuulu se, että huoltoautosta voidaan koko ajan ohjeistaa ratsukkoa. Tähänhän perustuu sekin, että huoltoautot eivät FEI-sääntöjen mukaan saa edes ajaa reiteillä. Suuren maailman meininkihän on ollut, että ratsukkoa johtaa ja saattaa autosaattue ja tämä ei ole ok. Ratsukon pitää pystyä etenemään reitillä ilman jatkuvaa apua. Sääntöjä tehtäessä hyväksytyllä gps-laitteella tarkoitettiin liiton omistamia Trackereita ja maininta piti sääntöihin laittaa siitä syystä, että löytyi sellaisia henkilöitä, jotka pyrkivät kieltäytymään seurantalaitteen käytöstä. Yleensä kaikilla asioilla on syynsä ja perustelunsa. Kun lajin parissa on pitkään toiminut, niin on ollut monessa mukana ja itse olen ollut esim. tätä sääntökohtaa laatimassa. Ja kuten sanoin, oma käsitykseni lajista on se, että osa maastossa etenemistä on sitä, että pysyy oikealla reitillä omin avuin.

Toinen jälkikäteen puitu asia oli Nean osallistuminen. Edelleenkään meillä ei ole sellaista sääntöä, että tuomariston jäsenten läheiset eivät voisi kisata. Kukaan tuomariston jäsenistä ei tee yksinään päätöksiä kenestäkään ratsastajasta ja tietenkin jokainen jäävää itsensä, jos päätökset liittyvät omiin läheisiin. Tämä nyt on täysin päivän selvä juttu ja ihmettelen, että näistäkin voi aina tulla jälkipyykkiä. Tuomarilisenssin hankkiminen vaatii kuitenkin jonkun verran itsetutkiskelua ja sen miettimistä, miten näissä tilanteissa toimitaan. En pysty kuvittelemaan, että kukaan lisenssitoimihenkilö ei olisi itsensä kanssa tehnyt selväksi, miten toimii esteellisyystilanteissa. Toimihenkilöistä on huutava pula, joten missään kohtaa emme pääse sellaiseen tilanteeseen, että toimihenkilöt eivät olisi jossain suhteessa osaan kisajista. Kisat loppuvat aika nopeasti, jos etsitään sellaisia tuomareita, joilla ei ole mitään kytköjä kehenkään kilpailijaan.  Niitä on aina, mutta juju on siinä, että niiden ei anna vaikuttaa työskentelyynsä. Ihan perusjuttuja!

Kisapäivän jälkeen lastattiin tunti omapäistä suokkia koppiin ja illalla meillä oli kotitallissa taas 4 hevoseta ja elämä hymyili. Uusi vaihe oli alkamassa.