12.-13.01.2019

Nyt on lunta ja pellot oikein huutavat kahlailemaan. Junnuillekin olen kaikille pistänyt treeneihin hankikahlausta. Hanki on kuin vesi ja antaa huomattavasti lisää kuormistusta tekemiseen.  Lisäksi hevonen joutuu nostelemaan jalkojaan ihan eri tavalla, joten on kyllä kovaa treeniä.  Sitähän voi itsekin harrastaa, että lähtee lumeen tarpomaan. Nopeasti hiki valuu ja syke hakkaa.

Kauden kisakalenteri on julkaistu kuten myös ensimmäisten kisojen kutsut. Aika sniidusti on kisoja, mutta onneksi Virossa sitäkin enemmän. Meiltä katsottuna melkein helpompaa lähteä Viroon kuin moneen muuhun kisapaikkaan kotimaassa. Tosin meillä ei taida tänäkään vuonna montaa kisareissua tulla ainakaan omalla kalustolla.

Lajiin liittyvä julkinen keskustelu on lähes tyrehtynyt. Se mua kyllä harmittaa. Hyvää mainosta lajille on iloisena pulppuava keskustelu sosiaalisessa mediassa ja muillakin kanavilla. Näkyvyys itsessään on aina hyvää. Negatiivinen näkyvyys toki ei. Meillä muutama vuosi sitten rikkoutui jokin hyvän käytöksen kaava ja sen jälkeen positiivinenkin keskustelu loppui. Nyt on vähän niin, että jokaiseen avaukseen tulee ensi ryöppy sättimistä tai valitusta ja sen jälkeen keskustelu loppuu kuin seinään. Ehkäpä voisi miettiä sellaista mallia, että jos joku pistää minkä tahansa avauksen, niin siihen voisi laittaa edes pienen pienen positiivisen kommentin ja kritiikin säästää sitten vaikka suoraan asianomaisille. Julkinen narina ja kritiikki harvoin oikeasti tuottaa mitään parannuksia. Ainakin omaan toimintaani liittyvän kritiikin ottaisin ihan mielelläni kasvotusten ja keskustelun myötä. Nettikirjoittelu vain ja ainoastaan sapettaa.

Ainahan asioiden tilaa voi äimistellä, mutta pienellä pelisilmällä ehkä näkee, että nyt tarvittaisiin nostetta lajille. Positiivisuutta, hyvän tekemisen esilletuomista ja erilaisia nostoja myönteisellä tavalla. Kun kisajärjestäjät valittelevat työtaakkaansa, kisaajat huonoja kisapäiviä ja vääriä ajankohtia, toimarit huonoa kestiyistä ja huoltajat huonoja karttoja, niin kellään ei oikeasti ole kivaa. Enemmän yhteistyötä, enemmän nöyryyttä ja muistetaan se kiitos niille, jotka töitä tekevät, niin ihan varmasti kaikilla olisi kivempaa. En tarkoita sitä, että pitää hyväksyä sutta ja sekundaa, mutta jokin pieni sordiino voisi olla päällä. Tämä vuosi 2019 voisi ihan hyvin olla kannustuksen, tsempityksen ja yhdessä tekemisen vuosi. Kannattaa ihan oikeasti vaihdella rooleja kisaajasta toimariksi ja reittimestarista huoltajaksi, niin maailma saattaa avautua eri tavalla. Ja kannattaa lähteä vaikka Padiseen katsomaan, miten homma rullaa ja ottaa tuliaisiksi kotiin toisenlaisen tekemisen mallia. Ei viitsittäisi aina narista!